• Over CTH 1

  • Fietsvaar 1

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

‘Die twee uit Amsterdam.’

Het was Ilja Bendeler, die in 1981 zijn baan opzegde om zijn eigen ideeën een kans te geven. Hij fietste graag en had de organisatie van een sportieve groepsreis op het oog.

Via via hoorde hij de naam Frits Deben vallen en besloot hem te bellen. Frits Deben stond toen aan het einde van zijn studie antropologie en zijn affiniteit ging uit naar organisatie, toneel & theater. Hij was verrast door het telefoontje van Ilja, maar ‘waarom niet?’  Zo begon in 1981 het gezamenlijke avontuur met de historische sportieve tocht ‘De Ronde van Zuid-Frankrijk.’ Voor Frits was dat seizoen in de eerste instantie niet meer dan een klusje tussendoor. Ilja dacht na dit spannende seizoen over doorgaan en uitbreiden. De bedenkingen van Frits hadden met name te maken met zijn niet afgeronde studie. Bovendien lag de link artistiek antropoloog – fietsreizen niet voor de hand. Maar het was voor Frits ook een spannend en leerzaam seizoen geweest. Tijdens het begeleiden had hij, ondanks verschillende tegenslagen, de grote lijn in het oog kunnen houden en wist hij door te zetten. Ilja en Frits besloten samen de uitdaging aan te gaan.

Zo startte Cycletours met sportieve fietstochten. Een jaar later kwamen daar ook lichtere tochten bij. Het was in die tijd nog niet zo makkelijk om mensen te overtuigen van het plezier van een fietsvakantie. ‘Actief? Ik word al moe als ik er aan denk!’ Toch lukten het de pioniers Ilja en Frits een markt aan te boren en te groeien naar een programma met vele mogelijkheden. In deze beginperiode richtte Cycletours ook de Fietsvakantiebeurs op. Samen met anderen organiseerden ze jaarlijks het evenement in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Als een grote touroperator (zoals Oad, Arke en ANWB) een fietsvakantie aan een deelnemer wilde aanbieden, werd er onmiddellijk gedacht aan ‘die twee uit Amsterdam.’ Ilja en Frits deden alles: van het uitzetten van routes tot het begeleiden van de deelnemers. Uiteraard kwam er nog al wat bij kijken, denk aan: luifels, tafels, banken, mobiele keukens, fietsen en niet onbelangrijk: de fietsbussen. De Oad, die zich in ‘het vervoer’ van klanten had gespecialiseerd, bood de mogelijkheid tot samenwerken op dit gebied.

Het gesprek met de Oad gaf meer openingen: omdat Cycletours inmiddels zo’n gevarieerd aanbod bracht, was het belangrijk dat de brochure ook onder een divers publiek verspreid zou worden. Zo kwam het idee om ook via de Globe reisbureaus, die met de Oad verbonden zijn, te gaan verkopen.   

In 1987 begon Ilja, naast het internationale programma, met de organisatie van Fiets- Vaarvakanties in Nederland. Nederland is een fietsland bij uitstek: het land is vlak en heeft ontelbare voorzieningen voor fietsers. Duizenden kilometers fietspaden garanderen een onbelemmerde doorgang zonder autoverkeer. Naast het omvangrijke fietswegennet heeft Nederland ook een uitgebreid netwerk aan waterwegen. Deze unieke combinatie inspireerde ons tot de formule fietsen & varen. Onze deelnemers ervaren deze manier om Nederland te verkennen als origineel maar bovenal als indrukwekkend. Deze ervaring wordt mede mogelijk gemaakt door jullie fietsbegeleiders.

In 1991 vierde Cycletours een feestelijk jubileumjaar met ontwikkelingen alom. In 1992 splitste Cycletours zich op in ‘Oad Cycletours’ en ‘Cycletours Holidays.’ Er kwamen meer werknemers in dienst en er ontstonden verschillende afdelingen. Functies kwamen officieel op papier, zo ook die van Frits en Ilja zelf.

Frits zou het overzicht houden als algemeen directeur en Ilja zou als ideeënman meer op de achtergrond gaan werken en bovendien directeur worden van Cycletours Holland. En daarmee belanden we langzaam in de huidige situatie.

Ter verbreding van het programma heeft Frits eind 1995 het initiatief genomen om de samenwerking met Sindbad Wandelvakanties, op dat moment een actief product  in de breedte, aan te gaan. Eind ’96 verhuisde Sindbad naar Amsterdam. Cycletours en Sindbad Wandelvakanties zijn in 2000 van de Keizersgracht, midden in het centrum van Amsterdam, verhuisd naar Het Tolhuis aan de andere kant van het IJ. Sindbad heeft zich sinds 2001  gespecialiseerd in het wandelen.

In datzelfde jaar is Cycletours Holland onder de hoede van Frits gekomen. Begin januari 2003 is Ernest van den Bemd hieraan toegevoegd als directeur bij Cycletours/ Sindbad en Cycletours Holland. Ilja is momenteel werkzaam als schipper op één van onze schepen en blijft mede-eigenaar.

Om optimaal te profiteren van de uitwisseling van kennis, ervaring en enthousiasme is Cycletours Holland verhuisd naar Het Tolhuis, te midden van de Cycletours collega’s. Bij de inrichting van deze integratie hebben we ons goed rekenschap gegeven van de specifieke cultuur en de gewenste verdieping.

2007 vormde een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Cycletours, Sindbad en Cycletours Holland. Er kwam een einde aan de samenwerking met de Oad. Daarnaast is het besluit genomen om zich alleen nog op fietsvakanties te richten. Gevolg is dat de wandelactiviteiten van Sindbad zijn gestaakt en deze zijn in handen van de Oad gebleven.

In 2008 maken Cycletours en Cycletours Holland een nieuwe start als dé specialist op gebied van fietsvakanties voor uitgaand en inkomend toerisme.

De winter van 2008 naar 2009 is het jaar waarin Cycletours Holland een naamsverandering ondergaat. Er wordt gekozen om de internationale naam Cycletours Holidays naar buiten toe gebruiken. Daarbij wordt er ook een nieuwe weg ingeslagen ten opzichte van de brochure verspreiding. De vertrouwde brochures worden vervangen door algemene mappen waarbij op maat informatie ingedaan wordt. Uitgebreide informatie zal digitaal via de website verkregen worden.