• Fietsvaarbegeleden3

  • Fietsvaarbegeleden2

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Cycletours fietsvakanties en Cycletours Holidays kennen allebei het begrip reisbegeleiding. Voor Cycletours Holidays is een reisbegeleider een meefietsende gids die voornamelijk in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans vertelt waar er die dag gefietst gaat worden en wat er in de omgeving te zien is. Het betreft hier dan ook voornamelijk buitenlandse toeristen. De tochten worden uitsluitend in Nederland en Belgie uitgevoerd. Alle informatie over deze vorm van reisbegeleiden vindt je verderop op deze website.

 

Hou je van Nederland, gezelligheid van mensen om je heen en heb je iets met fietsen?

Als fietsbegeleider, bij Cycletours Holland, fiets je met een internationale groep door het Nederlandse landschap. Daar horen natuurlijk de specifieke Nederlandse stopplaatsen bij.

Je moet het leuk vinden om de deelnemers kennis te laten maken met Nederland en de oorsprong of geschiedenis van de bekende Hollandse bijzonderheden. De groepen zijn zeer gevarieerd van samenstelling. We hebben te maken met deelnemers die uit alle windstreken komen waardoor je talenkennis goed van pas gaat komen.

 

Wat houdt het in om FietsVaarbegeleider te zijn bij deze organisatie?

Als FietsVaarbegeleid(st)er heb je een verantwoordelijke taak. Je draagt de zorg voor het materiaal, de juiste informatieverschaffing over de route en de bezienswaardigheden, het soepele verloop van de etappes en je bent ook nog eens het aanspreekpunt. Je dient je flexibel op te stellen naar de deelnemers en naar de rest van het team: schipper, kok en rest van de bemanning. Dit alles dient te leiden tot een onvergetelijke vakantie voor de deelnemers! Iedereen wordt graag aangenaam verrast. En daarin heb jij als begeleid(st)er een groot aandeel.

Tijdens de reis word je ten allen tijden gezien als begeleider van de groep. Het is daarom belangrijk om een gepaste afstand te bewaren, ook al zul je je gedurende de reis vaak één met de groep voelen. Je kunt dan (door die gepaste houding) beter overzicht houden en signaleren of iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Het gaat erom dat de deelnemers een goede vakantie hebben en je zult zien dat als de deelnemer het naar zijn zin heeft, dat je als begeleider ontspannen rond kunt lopen en zelf ook kan genieten.

De begeleider maakt het mogelijk dat ieder zijn weg kan gaan en waarborgt dus ook dat mensen niet ongewild in een groepsproces getrokken worden. Individuele vrijheid is ook mogelijk tijdens een groepsreis. Het klinkt tegenstrijdig om de nadruk te leggen op de individuele vrijheid in combinatie met een groepsreis. Het is echter wel waar Cycletours Holidays voor staat en waar de deelnemers voor kunnen kiezen.

De begeleider heeft dus niet de opdracht er een gezellige groep van te maken, hij/ zij moet er juist voor waken als één of meerdere deelnemers daar duidelijk geen behoefte aan heeft/ hebben. Als het toch een gezellige groep wordt is dat fantastisch, maar de begeleider meet zijn succes niet af aan het alles met elkaar doen. Het gaat erom dat alle deelnemers het gevoel hebben dat aan hun verwachtingen is voldaan.

 

Tijdens het fietsen

Als begeleider ga je met de groep fietsen. Als begeleider fiets je vooraan en vraag je iemand van de groep achteraan te fietsen met een vlaggetje. Op deze manier kan je makkelijk waarnemen of de gehele groep nog aanwezig is.

Onderweg kom je langs allerlei bezienswaardigheden. Het is de bedoeling dat je een aantal bezienswaardigheden bezoekt en een korte toelichting kan geven. Ook vertel je gedurende de reis meer over de cultuur, natuur en de geschiedenis van Nederland. De “verplichte” bezienswaardigheden en andere bezoektips, lunchplekken en routetips kun je terug vinden in het logboek.

Er wordt door de begeleider in principe altijd gefietst, ook bij slecht weer. Deelnemers die niet willen of kunnen fietsen kun je alternatieven aan de hand doen (excursies of iets dergelijks eventueel met behulp van openbaar vervoer).

Omdat door de jaren heen gebleken is dat onze klanten soms de rust van een dag aan boord blijven als zeer prettig ervaren is er de laatste jaren voor gekozen om de zogenaamde “relax” varianten van verschillende routes in te voeren. Dit concept is bedoeld om de klanten de mogelijkheid te bieden om te kiezen voor een wat minder druk fietsprogramma. Bij deze reizen ligt naast het fietsen de nadruk op het ontspannen.

Uit ervaring is gebleken dat zelfs met slecht weer de mensen een hele prettige fietsdag hebben gehad. Kosten voor openbaar vervoer en taxi komen voor rekening van de deelnemer. Dit geldt ook als een deelnemer door vermoeidheid niet verder kan (wel vervoer regelen natuurlijk).

Bij problemen ben jij degene die aangesproken wordt, jij bent het centrale contactpersoon. Het komt wel voor dat een deelnemer zich eerst tot jou richt en als hij/zij niet tevreden is, naar de schipper gaat. Zo kun je ‘uitgespeeld’ worden. In de eerste instantie probeer je het zelf zo tactisch mogelijk op te lossen, eventueel samen met de schipper. Kom je er niet uit, overleg dan met kantoor. Jouw aanspreekpunt aan boord is de schipper. Hij/zij is verantwoordelijk voor de gang van zaken en de veiligheid aan boord.

Globale dagindeling

Hieronder volgt een globale beschrijving van een fietsdag om een indruk te geven hoe deze eruit ziet.

07.00 uur                          Opstaan

08.00 uur                          Ontbijt en lunchpakket klaarmaken

09.00 uur                          Vertrek met de fiets

tijdens het fietsen – koffiepauze, lunchpauze, theepauze – bezoek bezienswaardigheden, onderweg wordt ook gestopt                                                        voor een korte uitleg van de omgeving of anderszins

16.00 uur                          Ontvangst op de volgende overnachtingsplaats met koffie/thee

18.30 uur                          Diner aan boord; beginnen met momentje stilte

19.30 uur                          Diner afsluiten met momentje stilte en dan wordt er afgeruimd

19.35 uur                          Praatje programma deze avond & kort volgende dag

20.30 uur                          Start stadswandeling